emma och malenas guide till Helsingfors.

Följ med emma och malena på en tur till 2012-års designhuvudstad Helsingfors. Det är aldrig långt att gå någonstans men en tur med spårvagnen, särskilt treans rutt, är också ett trevligt sätt att se staden.

Helsingfors är som en liten storstad, invånarantalet ligger på 600 000 men med tunnelbana, spårvagnar och pampiga byggnader är känslan att staden är större än Göteborg.

Runt Bulevarden finns små mysiga designbutiker på varenda tvärgata. Här är Momono som blandar vintage och nya prylar. Finns på Annegatan 12.

Pino är en annan liten fin presentbutik med blandat sortiment. Fredriksgatan 22.

Eller Design Forum Finland där du kan se små utställningar på gatuplanet och hitta lokal design från kända och okända skapare i butiken. Erottajankatu 7.

Marimekko är svårt att missa de har butiker flera ställen runt om i Helsingfors. Flaggskeppsbutiken på Norra esplanaden är värd ett besök – stort utbud med produkter som man inte hittar någon annanstans.

Men man kan också besöka Marimekkos outlet och fabrik lite utanför Helsingfors på Timmermansgatan 7. Här kan du fynda från nya och gamla kollektioner.

Café Ekberg har funnits i 150 år och det är här man kan njuta av stiliga bakverk och spana på eleganta äldre damer. Ekbergs är både ett Café och bageri och det ligger mitt på Bulevarden 9.

I Pestparken pågår en utställning där Helsingforsbor har fått sticka utsmyckningar till träden.

Evenemanget kallas Knit ‘n’ Tag eller stickgraffiti och är väldigt färggrant.

Designmuseet i Helsingfors är väl värt ett besök om man riktigt vill frossa i finsk design. Runt knuten ligger även Arkitektmuseet där man främst kan följa Alvar Aalto som satte Finland på designkartan i början av1950-talet.  Särskilt utmärkande är Finlandia-huset med de asymmetriska vita marmorväggarna.

Utställningarna på Designmuseet är uppdelade i olika årtionde och material.

Koppar från Arabia genom tiderna.

Träpaviljongen mellan Designmuseet och Finlands arkitekturmuseum har ritats av eleverna på Aalto-universitetet.

Kring pampiga Esplanden ligger det stora anrika varuhuset Stockmanns som i år fyller 150 år. Varuhuset har årligen 17 miljoner besökare vilket gör det till Finlands största varuhus.  Stockmanns logotyp, ett grönt S, föreställer rulltrappor, eftersom Finlands första rulltrappor rullade igång i just Stockmanns varuhus i Helsingfors centrum.

På Esplanaden ligger även Vuokkos flaggskeppsbutik. 1964 startade Vuokko Eskolin-Nurmesniemi företaget Vuokko Oy och var då en favorit hos Jackie Kennedy.

Hon formgav då både tyger och kläder, och hennes mönster var enklare och mer grafiska än Marimekko där hon tidigare arbetade. Hennes kollektion innehöll också tryckknappar, dragkedjor och kardborreband, vilket var mycket modernt.

Artek 2nd Cycle är en 600 kvadratmeter stor butik med gamla designklassiker Alvar Aalto, Ilmari Tapiovaara, Yrjö Kukkapuro, Arne Jakobsen, Charles och Ray Eames.

Möbler, lampor, keramik med mera finns här.

Ett annat tips är att ta något att dricka längst upp i Hotell Tornis Ateljee bar. Här är utsikten fantastisk och man kan få ett bra perspektiv på staden. Georgsgatan 26.